Isnin, 15 Mei 2017

Keguguran 😢

Bulan 3 aku dpt tahu pregnant..syukur dan gembira.. pertama kali merasa nikmat muntah2, tak lalu makan dan emosi tak stabil... mmg pedih nak hadapi tp syukur sekurangnya ada nikmat ni..tak sabar nak tgk wajah babyku.. tp rezeki ini sementara shj.. baby pergi... Dr sahkan tak dapat jumpa heartbeat baby walau dah 12 minggu mengandung.. aku pelik juga..lepas 2 bulan tu, terus tak de rasa loya2... tp darah tak turun..

Cuma sekali je sakit belakang dan sikit pendarahan...Dr alwani dah ingatkan mungkin "ancaman keguguran"...diberi ubat kuatkan rahim...makan...lusanya ada kena scan dengan kk selising..Dr marah sbb amek ubat tu..scan situ tak jelas..kata baby tak de dlm kantung... pergi scan dgn kak ipar, Dr Rusni di kk tanah merah...baby dan kantung ada...cuma heartbeat tk kedengaran sdgkan minggu ke 8 sudah patut ada...aq masih sedih...teringat semula kisah seblm tu... ada sedikit perbezaan pendapat. Aq nak buka buku merah, suami ikut je.. tp nasihat ramai kata tak pyh buka lg..kakak suruh buka je sbb ni pregnancy yg pertama..

Dan aq terpacul ayat..."bukan nak mengandung sgt"...Allahu...rasa bersalah sampai skrg.. baby...maafkan ibu..baby merajuk...terus tk de perkembangan.. dan 11 Mei..Dr beri kaedah kemam ubat cytotex untuk cuci..bukan D&c / erpoc.... hari jumaat 12 Mei..pagi2 lg aku kemam...perut mula sakit dan memulas..darah belum keluar..kejut suami nak balik rmh umie..bukan tak selesa di rmh ma suami..nak umie jugak utk tenangkan hati ni..terima kasih mie dan suami sentiasa ada masa sakit perut.. tgh hari tu keluar la seketul daging..belum berupa babyku..aku sedih..pendamkan sahaja... cuba untuk redha..sampai skrg air mata masih menitis...bukan terlalu berharap untuk mengandung..tp aq tak sabar nak jaga baby sendri.. suami bukan tak memahami..dia cuba rasionalkan keadaan..aku yang emosi.

😕😢 Ya Allah..kuatkan semangatku...berat hati ini nk lupakan 'Mohd Thoriq'...biarlah baby baru 14 minggu di hari perginya....ibu letak nama untuk mengenangmu yg pernah hadir di rahim ibu ini...ibu sayang 'Thoriq'....maaf tidak menjaga dengan baik...Ya Allah...murahkan rezeki ku untuk mendapatkan lagi anak yg soleh dan solehah...Ya Allah bantu lah aku siapkan report dan tesis master ini..Ya Allah, mudahkan lah aku mendapat pekerjaan..Amin...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan